Utställningar

"Bor man redan i paradiset så..."- Britt Danielsson

"Bor man redan i paradiset så.....", en fotoutställning där Britt Danielsson visar sina fotografier, ett för varje dag året om, fotat under hennes morgonpromenader. 

Vernissage lördag 1 juni kl 14:00.

På Skrivarudden, med utsikt över Slätbaken och mitt emot Stegeborgs slottsruin, bor Britt Danielsson. Det är en trakt med spännande historia. En av Britts föregångare på platsen var Esbjörn skrivare. Han tillträdde som slottsfogde 1543, tjänsten fick han för att han under Dackeupproret kämpat på kungens sida. Esbjörns eftermäle svärtas av hans skumraskaffärer med mjöl! 1544 skrev Gustav Vasa att han hört att fogdarna fört mycket mjöl till slottet, "så förundrar oss vart det tagit vägen?". Esbjörn urskuldade sig med att mycket gick åt i förtäring. Kungen svarade med ett argt brev där han undrade vad det var för folk som gick på slottet. Det visade sig att kungen hade rätt i sina misstankar. Det upptäcktes att Esbjörn fått 15 läster (1 läster motsvarade ca 24 tunnor spannmål) malt som inte var infört i räkenskaperna. En undersökningskommission tillsattes och visade att Esbjörn låtit sälja säden för egen räkning.

Idag minner slottsruinen om en tid när Stegeborg var i maktens centrum. Den är ett av Britts favoritmotiv när hon på sin morgonpromenad fotar sin omgivning. Skällviks kyrka finns också med, liksom det lilla ensamma huset vid stranden och soluppgångar och himlafenomen med åskväder, spännande molnformationer, sol och måne när dagen gryr.

Fotografierna blir som dagboksanteckningar, ett för varje dag. Man kan följa årstidernas växlingar, väder och vind, i hennes fotoberättelse.

Under sommaren visas fotografierna i en utställning på Edgards på Lagnö. 


Utställning om Edgards familj och 

verksamheten i huset

Vi berättar om Edgards hus, eller "Växeln" som Sankt Anna-bor gärna kallar det. Det är en del av familjen Lagnströms historia, en släkt som funnits på ön sedan början av 1800-talet. Deras livshistoria berättar också om hur livet i skärgården förändrats genom åren.